Warszawa filmfestival. Grand Prix for georgisk film «Shindisi»

0 Comment

Categories :

Den georgiske filmen «Shindisi» vant topp 35. Warszawa filmfestival – Warszawa Grand Prix. Filmskaperen Dito Tsintsadze mottok også prisen for beste regissør. Dette er hva den internasjonale juryen av festivalen besluttet. I den internasjonale konkurransen konkurrerte 15 filmer, inkludert tre polske filmer, om hovedprisen.

Historien om den prisbelønte filmen er basert på virkelige hendelser, fra tidspunktet for russisk militær intervensjon i Georgia i 2008. Den selvtitulerte «Shindisi» er en landsby i nærheten av Tbilisi, hvor russiske okkupasjonsstyrker beleiret georgiske tropper etter kunngjøringen av en fredskorridor, der de sårede kan få hjelp og de døde kan begraves med verdighet. Russerne fulgte ikke reglene og åpnet ild, og vanlige landsbyboere stormet for å hjelpe de sårede georgiske soldatene.

Dito Tsintsadze: Vi har svært farlige tider

Regissør, redaktør Michał Leszczyłowski, forklarer hvorfor jurymedlemmene bestemte seg for å tildele filmen Dito Tsintsadze: «Filmen mottok en pris for rent budskap om det kompliserte bildet av grusomhet og meningsløsheten i kriger og kraften i den menneskelige ånd som definerer vårt menneske,» sa Michał Leszczyłowski, og la til at bildet er en rørende og ren fortelling om menneskelige tragedier og håp.

Dito Tsintsadze la ikke skjul på sin glede etter å ha mottatt prisen og forklarte at det først og fremst var en antikrigsfilm. «Budskapet er å prøve å finne fredelige løsninger selv om det er vanskelig.» sa direktøren. Kunstneren påpekte også at dagens tider er spesielt negative og vanskelige. «Dette er også veldig farlige tider, det er mine personlige følelser, og jeg er veldig bekymret for hva som kommer til å skje med våre barn. Jeg vil ikke at de skal måtte se blod eller eksplosjoner. Jeg virkelig ikke ønsker det,» Dito Tsintsadze sa.

Warszawa Film Festival – videre priser

I konkurranse 1 – 2, det vil si regissørdebuter eller andre filmer, ble den koreanske regissøren Seung-o Jeongs film «Move tomb»tildelt.

Prisen i denne konkurransen ble også tildelt en film regissert av Małgorzata Imielska, «All for my mother», forteller historien om Ola, som er i fengselet og har som mål å vinne kjærligheten til sin mor. Regissøren var glad for å akseptere prisen. «Dette er min debut, så hvis jeg ser at han finner anerkjennelse i øynene til kritikere og publikum, er det en grunn til å være stolt,» sa regissøren.
Juryens spesialpris for beste manus ble tildelt for filmen «A Hairy Tale» av den iranske regissøren Homayouna Ghanizadeh.

Michael Kerry Matthews & Thomas Matthews’ film «Lost Holidays», ble tildelt beste Sung Yoon-filmen «Too By the Sea», den beste Sung Yoon-filmen «Too The Sea» ble tildelt i Free Spirit Competition. I Kortfilmkonkurransen tildelte juryen skuespilleren Bartosz Bielenia, som spilte i filmen «Ondyna» regissert av Tomasz Śliwiński.

35. Warszawa Film Festival, eller 180 filmer fra 63 land

35. Warszawa Film Festival startet på oktober 11 og vil vare til i morgen. I år kan filmelskere se 180 filmer fra 63 land, inkludert 111 filmer i full lengde og 69 dokumenter og korte størrelser fra hele verden. Filmene ble vist i 5 konkurranser, samt flere spesielle seksjoner.
Polske filmer som deltok i hovedkonkurransen er: «Valley of the Gods» regissert av Lech Majewski, «Proceder» regissert av Michał Węgrzyna og «Mr. T.» regissert av Marcin Krzyształłowicz.

Hovedprisen, Warszawa Grand Prix er ikke bare en æresforskjell, regissøren av den vinnende filmen mottar 100 tusen zlotys minus skatten. Prisen er finansiert av hovedstaden Warszawa.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *