«The New York Times» bekymret for situasjonen i Warszawa CSW. «En annen slagmark i polske kulturkriger»

0 Comment

Categories :

1. januar overtok Piotr Bernatowicz ledelsen av Center for Contemporary Art Ujazdowski Castle. Den nye direktøren representerer åpent høyreorienterte synspunkter og ble utnevnt av Kulturdepartementet for en syvårsperiode uten konkurranse. Den amerikanske «The New York Times» ble interessert i saken.

«The New York Times» publiserte en tekst med tittelen «A Polish Museum Turns to the Right, and Artists Turn Away» («Polsk museum svinger til høyre, kunstnere vender seg bort fra det»). Det gjelder endringer i Center for Contemporary Art Ujazdowski Castle, som siden begynnelsen av januar har en ny direktør. Som Alex Marshall, forfatteren av artikkelen, skriver, Piotr Bernatowicz er på leppene til hele verden av polsk kunst denne vinteren, fordi «ifølge mange kunstnere, vil han ødelegge den ledende Warszawa museum «.

«NYT» om ny CSW-direktør: Endret politiske synspunkter etter Smolensk-katastrofen
Kulturminister Piotr Gliński utnevnte Piotr Bernatowicz som direktør for CSW Ujazdowski castle for en syvårsperiode – som Alex Marshall påpeker, er dette en mye lengre periode enn de vanlige 4-5 årene. verkene til de mest interessante polske og verden eksperimentelle kunstnere og ikke vike unna politikk. Bernatowicz er også interessert i politikk, men «hans synspunkter er radikalt forskjellige fra de fleste i kunstverdenen». Den nye csw-direktøren fortalte «NYT», at denne verden er «dominert av den venstreorienterte, spesielt nymarxistiske ideologien».

Alex Marshall skriver:

Mr. Bernatowicz ønsker å endre dette og fremme kunstnere som har forskjellige synspunkter: konservativ, patriotisk, pro-familie. Hans planer gjør museet til en annen slagmark i polske kulturkriger, som satte liberalere mot det regjerende populistiske lov- og rettferdighetspartiet, så vel som andre konservative grupper.
Som journalisten bemerker, representerte bernatowicz ikke alltid høyresiden av den politiske barrikaden. Regissøren selv uttalte at han «en gang støttet De liberale, men hans verdenssyn endret seg i 2010», som svar på Smolensk-katastrofen. Bernatowicz «begynte deretter å frykte Russlands innflytelse på Polen og dens posisjon i verden». Siden da har han gjort en 180-graders sving. Eksempel?

I utstillingen «»Strategier for opprør» i utstillingen ledet av ham i 2014-2017 poznań Arsenal galleriet dukket opp m.in. plakater av Wojciech Korkucia med slagord: «Er du homo? ok. Men ikke spedalaunder-lignende» eller «Du er ekkel, stygg og lat – bli en feminist.» Nå har bernatowicz presentert sin visjon for funksjonen av csw som følger:

Jeg skal ikke gjøre senteret til en slags ideologisk ghetto for konservative ideer og kunstnere. Etter min mening er de fleste moderne kunstgallerier som venstreorienterte ideologiske ghettoer. Det er det jeg vil forandre.

Senter for samtidskunst et annet objekt for «god forandring»»
Marshall minnes at CSW-saken allerede er en annen politisk kontrovers i verden av polsk kunst og kultur nylig. Forfatteren minnes saken om Jerzy Miziołk, som i begynnelsen av desember 2019 gikk av som direktør for Warszawa nasjonalmuseum.

Miziołek har vært direktør for MNW siden november 2018 og – som Bernatowicz – ble utnevnt uten konkurranse av minister Gliński. Han skulle tjenestegjøre til 2022. Ansatte ble varslet om konflikten med teamet og tydde til trusler. Konflikten var så sterk at høsten 2019 krevde folk avskjed av minister Gliński Miziołka – rapporterte Warszawa «Gazeta Wyborcza».

Den største bølgen av kritikk falt på den tidligere direktøren for MNW etter at Nasjonalmuseet først fjernet, og etter voksende røster av raseri restaurertverkene til Natalia LL og Katarzyna Kozyra til utstillingen. Jerzy Miziołek forklarte på den tiden at disse verkene rasende sine foreldre og sa at han ikke ønsket å vise «kjønnstemaer».

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *